Markus van Alphen

Markus Franciscus van Alphen is op 27 juni 1960 geboren te Pretoria, Zuid-Afrika. Na zijn middelbareschoolopleiding is hij verhuisd naar Kaapstad, waar hij zijn diploma heeft behaald als Elektrotechnische- en Elektronische Ingenieur aan de University of Cape Town en twee jaar universitaire studie in Bedrijfskunde heeft voltooid. Hij heeft enkele jaren gewerkt als ingenieur en later als directeur van een raadgevende ingenieursbureau, waarna hij de overtocht naar Nederland heeft gemaakt om daar als software engineer aan de slag te gaan. Uiteindelijk is hij weer aan een studie begonnen, ditmaal om zijn diploma in de klinische psychologie te behalen aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Momenteel werkt hij via Skype als therapeut voor individuen, stellen en gezinnen. Naast relatietherapie helpt hij mensen met verschillende individuele problemen, waaronder trauma, seksuele problematiek, angst, verslavingsproblematiek, boulimia, burnout, schaamte en depressie. Ook werkt hij voor organisaties als consultant op het gebied van leiderschap en interpersoonlijke communicatie.


Hij is tevens docent, trainer, curriculum- en materiaalontwikkelaar voor studenten (toegepaste) psychologie en counselling voor Hogeschool NTI te Leiden, het NCOI te Hilversum en voor een opleiding tot GZ-psycholoog.

 

Als auteur schrijft hij (studie)boeken over de psychologie. In 2015 is tevens bij Boom zijn boek Psychosociale gespreksvoering - observatief luisteren in de hulpverlening verschenen, in 2016 Inleiding in de counselling en in 2017 (samen met Jolanda van der Meijden) is het boek Hulpverlening bij intimiteits- en seksualteitsproblemen verschenen.

 

Markus heeft brede interesses, die ook het fenomeen herstelgericht werken insluiten. Als herstelgericht werker wordt hij ingeroepen om bij incidenten en conflicten te faciliteren en leidt hij anderen ook op om de herstelgerichte aanpak toe te passen.


Specialismen: therapie, counseling, coaching, herstelgericht werken, training, conflictresolutie